Ako vznikla forma na bábovku?

Ako vznikla forma na bábovku?
Doba čítania: 5 min.
jednoducha_babovka

Tradičná a pritom moderná, jednoduchá ale unikátna, klasická aj rozmanitá. Taká je bábovka – koláč, ktorý nikdy neomrzí. Bábovku ako koláč nezameniteľného tvaru s dierou v strede pozná každý. Dokonca sa nám s bábovkou často viažu rozličné spomienky z detstva, či emócia pohodových víkendových raňajok. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, ako takýto tvar koláča vznikol? Je súčasťou dlhej tradície alebo je to relatívne novodobý výmysel?

Verte či neverte, dnešná podoba bábovky má svoj pôvod v Spojených štátoch amerických, aj keď svoju rolu zohrali aj nemeckí prisťahovalci, ktorým sa v novej zemi cnelo za predošlými tradíciami. Inšpiráciou pre jej súčasný tvar bol typický nemecký koláč gugelhupf – okrúhly koláč s dierou v strede, ktorý sa už niekoľko storočí pekával najmä v južnom Nemecku, ale aj iných oblastiach strednej Európy. Aj ďalšie európske krajiny majú svoje typické koláče, ktoré sú bábovke veľmi podobné. Vo Francúzsku je to sladké pečivo Baba au rhum, v Taliansku zase známe Panettone.

Bábovka sa spája s Nemeckom, USA a spoločnosťou Nordic Ware

prva_forma_na_babovku

David Dalquist, zakladateľ známej spoločnosti Nordic Ware, sa po návrate z druhej svetovej vojny, v ktorej slúžil pre americké námorníctvo, oženil so svojou priateľkou Dorothy. Jej rodičia imigrovali do USA z Dánska. Keďže David mal vyštudované chemické inžinierstvo so špecializáciou v metalurgii a Dorothy sa rada vracala k tradičným dánskym receptom, rozhodnutie začať vyrábať nástroje na pečenie prišlo úplne prirodzene a spájalo ich záľuby. V suteréne svojho domu v meste Minneapolis, americkom štáte Minnesota, zahájili výrobu základných nástrojov pre škandinávsku kuchyňu už v roku 1946. Medzi prvými boli vyrobené napríklad formy na nórske sušienky alebo panvice na lievance… To boli začiatky spoločnosti Nordic Ware, rodinnej firmy dnes už so 75-ročnou tradíciou.

Odliatok bábovkovej formy vyrobil David prvýkrát v roku 1950, keď bol požiadaný spoločnosťou židovských žien o formu, s ktorou by mohli napodobniť tradičný gugelhupf – hustý koláč v tvare kruhu, ktorý pekávali ich predkovia v Európe. Potrebovali formu s dierou v strede, ktorá umožňovala prechod horúceho vzduchu, čím sa cesto aj takéhoto vysokého koláča prepieklo rovnomerne. Pôvodné formy však boli ťažké, vyrobené z liatiny železa alebo keramiky, a teda neboli úplne vhodné, aby si ich so sebou preniesli cez oceán. David Dalquist nielen že splnil ich požiadavku a vyrobil ľahkú formu z liatiny hliníka, originálnemu tvaru však pridal nariasenie, aby získal šmrnc.

Unikátna forma na bábovku uchvátila nielen Ameriku

historia_babovky

V prvých rokoch sa forma na bábovku predávala v lokálnych predajniach. Výrazný úspech však zaznamenala v roku 1966 na súťaži v pečení, ktorá spája ženy z rôznych častí krajiny (Pillsbury Bake Off, ktorá sa koná od roku 1949 do dnes). Na druhom mieste sa v súťaži umiestnil čokoládový tunel upečený v bábovkovej forme. To inšpirovalo mnohé ženy a forma na bábovku značne stúpla na popularite v krajine. Už za niekoľko dní bola spoločnosť Nordic Ware zaplavená objednávkami a výroba jej foriem stúpla na 30 000 denne. Knihy a časopisy s receptami začali uverejňovať recepty určené do novej formy. Hoci v Nemecku sa gugelhopf piekol zväčša z kysnutého cesta, americké recepty boli zjednodušené a najčastejšie s použitím prášku do pečiva.

Súčasnosť spoločnosti Nordic Ware a ich foriem nielen na bábovku

formy_Nordic_ware

Spoločnosť Nordic Ware následne prevzal syn David a potom vnučka Jenny Dalquist. Firma, v ktorej aktuálne pôsobí tretia generácia, oslávila 75. výročie vzniku a narástla z pôvodných dvoch zamestnancov na viac ako 350. Vďaka rozmanitým atypickým formám Nordic Ware, bábovka nie je len chuťovým, či čuchovým zážitkom, ale aj pôžitkom pre oči. Zaujímavá forma zaručí polovicu úspechu.

A ich forma na bábovku? Tá sa teda na pečenie obľúbeného sladkého pečiva využíva nielen vďaka nemeckému vplyvu, v krajinách strednej Európy, ale nachádza sa v miliónoch domácností po celom svete. Niektoré mestá dokonca usporadúvajú súťaže o najlepšiu bábovku.

Bábovka – jednoduchá a predsa rozmanitá

najkrajsie_formy_na_babovku

Bábovka je síce klasika, dnes už však v modernom šate. Dnes sa už zďaleka nepečie iba ako klasická dvojfarebná mramorová bábovka s kakaom. Na internete nájdete množstvo receptov a variácií báboviek. A hoci je možné bábovku dekorovať polevou, orieškami, jedlými kvetmi či ovocím, už s použitím unikátnej formy je krásna aj posypaná práškovým cukrom. A preto, nebojte sa experimentovať. Upečením bábovky môžete vytvárať rozsiahly svet variácií a chutí.

unikatna_forma_na_babovku

Bábovka sa dokonca v súčasnosti stáva tak trochu sezónnou záležitosťou a recepty na bábovku bývajú inšpirované ročným obdobím. V letných mesiacoch sú pečú ľahké a osviežujúce bábovky, s jogurtom, ovocím, s citrónovou kôrou a šťavou, alebo napríklad s príchuťou levandule. Medzi jesenné inšpirácie možno zaradiť jablkovú bábovku, či bábovku s tekvicovým pyré. V zimných variantoch báboviek zase prevláda chuť škorice, pridáva sa kakao či fenikel, hrozienka, mak alebo pomarančová kôra.

Doprajte si chvíľku pohody

Na Slovensku je bábovka obľúbená dlhodobo. Už v období prvej československej republiky patrila bábovka k najobľúbenejším receptom. Bežne sa podávala ako sladké pečivo k popoludňajšej káve. Bábovka však nielen vhodne doplní šálku espressa, ale rovnako očarí na raňajky a prispeje k príjemnému sladkému začiatku dňa. Taktiež je veľmi praktická ako kejk na cestu, či deťom do krabičky na desiatu. Bábovka je jednoducho všestranným symbolom domácej pohody.

Tak sa potešte a vyberte si nádhernú formu. A potom potešíte svojich blízkych, keď im upečiete bábovku, ktorá bude pastvou pre oči a pôžitkom pre chuťové poháriky. Nakoniec si vychutnáte spoločné chvíle sladkej radosti a hrejivej pohody.

babovka_symbol_pohody


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *