Očarujte jedlými kvetmi

Očarujte jedlými kvetmi
Doba čítania: 6 min.

Minulý týždeň som strávila niekoľko dní na Liptove. Ponuka pobudnúť pár dní v dedinke pod Západnými Tatrami sa jednoducho neodmieta. Hoci sem na chalupu chodíme viackrát v roku, tentokrát bolo načasovanie úplne dokonalé. Nielen nádherne zakvitnuté jablone a čerešne, rozvoniavajúci orgován, ale všetko naokolo bolo pokryté  krásnym zeleným kobercom plným púpav a sedmokrások. Pohľad, ktorý oko poteší a dušu zahreje. Čaro nádhernej zakvitnutej prírody ma inšpirovalo napísať vám o jedlých kvetoch a ukázať vám ako jednoducho môžete ich použitím ozvláštniť, okúzliť, očariť…

Príroda sa smeje cez kvety.”

Ralph Waldo Emerson

jedlé kvety

Keď sa hovorí o kvetoch, väčšinou si ako prvé predstavíme ich pestré farby a krásne vône. Ale viete, že mnohé kvety sú nielen krásne, ale aj chutné a výživné? Áno, naozaj, jedlé kvety. Pravdepodobne ste už veľakrát pili čaje, limonády alebo sirupy pripravené z kvetov rôznych bylín. Moderná levanduľa, romantická ruža, upokojujúci rumanček, intenzívne voňajúca baza či moja obľúbená prvosienka. Nie sú to však iba bylinky, ktoré sa dajú použiť v kuchyni. Existuje niekoľko desiatok druhov jedlých kvetov, ktoré svojím vzhľadom a chuťou skrášlia vaše varenie a pečenie. Skúste nimi ozdobiť kejky a sami sa presvedčíte ako jednoducho im viete dodať čaro, výnimočnosť, či dokonca luxus.

Využitie jedlých kvetov v gastronómii

ako ľahko ozdobiť jedlými kvetmi

Ríša kvetov ponúka naozaj rozmanité možnosti gastronomického využitia. Jedlé kvety sa už nejakú dobu bežne vyskytujú na tanieroch v michelinských reštauráciách, zdobia zákusky z vychýrených cukrární, či barmani nimi dodávajú šmrnc svojim koktejlom. Ich popularita však stúpa a v súčasnosti sú bežne dostupné aj pre nadšencov pečenia a varenia na Slovensku. A tak si aj vy môžete ľahko dopriať jedlé kvety či už na torte alebo len jednoduchej bábovke, ktorá bude vďaka dozdobeniu farebnými lupienkami vyzerať úžasne.

Jedlé kvety však nie sú len štýlovou ozdobou, ktorá sa má pred jedením odložiť na kraj taniera. Ich cieľom nie je len uchvátiť pohľadom. Hoci jedlé kvety používame najmä na dekoráciu koláčov a jedál, ich úlohou je tiež zvýraznenie chuti. Všetky tieto kvety sa dajú bezpečne skonzumovať a ich konzumácia môže byť dokonca prínosná pre zdravie. Každý kvet je podľa jeho vizuálnych, chuťových či aromatických vlastností vhodný na iný účel. 

Jedlé kvety môžu mať zdravotné benefity

O liečivej sile byliniek niet pochýb. Aj jedlé kvety však obsahujú rôzne látky, vďaka ktorým majú nielen rôznu chuť, ale aj odlišné účinky, či dokonca zdravotné benefity. Jedlé kvety sú totiž podobne ako už známejšie bylinky zdrojom vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok (fenoly, fenolové kyseliny, lignany, terpenoidy, flavonoidy…).Niektoré látky nachádzajúce sa v jedlých kvetoch môžu posilňovať imunitný systém, iné podporovať trávenie alebo chuť do jedla, či mať antibakteriálne účinky.

Najznámejšie jedlé kvety, ich chuť a použitie

Od tých známejších až po menej známe, existujú desiatky jedlých kvetov s celou paletou chutí. Mnohé vás určite prekvapia.

druhy jedlých kvetov

Na kejky sa chuťovo najviac hodia sladké alebo osviežujúco kyslasté kvety. Typickým príkladom aromatických a sladkých kvetov sú ruže. Ich okvetné lístky sú nádhernou ozdobou kejkov a špeciálne tort. Z ruží sa vyrába aj sirup alebo džem. Ich omamnú vôňu a sladkastú chuť môžete pridať aj do vašich letných ovocných drinkov, smoothies či sorbetom. Do skupiny sladkých kvetov možno zaradiť aj levanduľu a fialky. Ich romantický vzhľad ich priam predurčuje na ozdobenie dezertov, no očaria aj v letnej limonáde. Bežne dostupnými sladkými kvetmi sú tiež ďatelina, rumanček, klinčeky, prípadne ľadenec. Chuť klinčeka je naozaj omamne sladká a voňavá, určite vám odporúčam vyskúšať.

V škále osviežujúco kyslastých kvetov si môžeme vybrať begóniu, nádherne pestré sirôtky (fialky sirôtkové) a veľmi mierne aj známy liečivý nechtík. Ten je v chuti až takmer neutrálny a používa sa aj na prípravu čajov, mastí a tinktúr, no tiež ako farbivo, napríklad na ryžu.

Ak by sa vám predsa hodilo použiť skôr korenistý kvet, obľúbená je kapucínka, ktorá je zároveň prírodným antibiotikom a má výraznú chuť. Do tejto skupiny patria aj krásne farebné fuksie, chryzantémy a pažítka. Odporučila by som ich použitie skôr do šalátov, cestovín alebo k mäsu.

Niektoré z kvetov majú aj horkastú trpkú chuť. Aj tú však možno zužitkovať na ozdobu chlebíkov s nátierkou, šalátu či polievky. Typickým príkladom je púpava, čakanka alebo sedmokrásky, ktorých chuť niektorým pripomína dokonca oriešky.

Používať v kuchyni možno aj ďalšie bežne dostupné záhradné či lúčne kvety ako nevädze, papuľky, aksamietnice, ibištek alebo kvet cukety. Nemožno zabudnúť ani na kvety byliniek, ktoré sa bežne sušia na čaj. Okrem už spomínaných aj baza, prvosienky, lipové kvety, podbeľ, materina dúška. Do kategórie jedlých kvetov zaraďujeme aj kvety bazalky, mäty alebo tymiánu. Jedlými sú aj niektoré kvety, ktoré poznáme skôr z kvetinárstiev. Z kvetinárstiev ich však kvôli potenciálnej chemickej úprave samozrejme nemôžeme konzumovať.

Ako začať s používaním jedlých kvetov v kuchyni

Keďže prichádza leto, čas stretnutí, svadieb, grilovačiek a iných garden party, vášmu stolovaniu môžete ľahko dodať čaro, ak lupienkami kvetov ozdobíte ovocné šaláty, smoothies, limonády alebo zmrzliny.

jedlé kvety použitie

Výborným nápadom je aj vyrobiť si ľadové kvetinové kocky. Drobné jedlé kvety poukladajte lícom nadol do foriem na ľad. Zalejte ich vodou tak, aby boli kvety len tesne prekryté. Najlepšie je použiť prevarenú vychladnutú vodu, ľad bude priehľadnejší. Po zamrazení môžete tento postup zopakovať. Vrstvením kvetov budú kocky ľadu bohatšie a kvetovejšie. Týmto spôsobom sa môžete kreatívne vyhrať s pestrým vzhľadom nápoja aj s jeho dokonalou chuťou. Čím väčšie formy na kocky ľadu použijete, tým viac kvetov môžete do nich poukladať a zároveň sa budú v nápojoch pomalšie topiť.

Odkiaľ sa teda dajú jedlé kvety objednať?

Pri jedlých kvetoch je mimoriadne dôležité odkiaľ pochádzajú. Tie z kvetinárstva sa samozrejme nejedia. Môžu byť chemicky ošetrené, čo je pri pestovaní jedlých kvetov neprípustné.

Najjednoduchším a najrýchlejším riešením je objednať si hotové čerstvé jedlé kvety. To je možné napríklad z kvetinovo-bylinkovej záhrady Jedlé kvety a čerstvé bylinky v Limbachu. Pripravia vám tu mix rôznych druhov a farieb kvetov podľa vašich predstáv a aktuálnej sezóny, za dostupné ceny. Ich ponuka kvetov je naozaj rozmanitá. Krabičky kvetov sa dajú objednať v rôznych veľkostiach a na požiadanie vám ich doplnia bylinkami a jedlými zelenými lístkami. Potom už len môžete očakávať takúto nádhernú pestrofarebnú voňavú a chutnú zásielku.

jedlé kvety použiť

Ak máte sklony k záhradkárčeniu alebo máte kvetinový balkón či terasu, veľa druhov jedlých kvetov si dokážete vypestovať. Tým pádom ich budete mať vždy po ruke. Semená jedlých kvetov sa dajú kúpiť v niektorých eshopoch. Prekrásne jedlé kvety sa dajú pri troche znalostí natrhať aj v prírode alebo na záhrade. Musíte si však byť istí, že sú bez chémie, neboli používané pesticídy a priemyselné hnojivá.

Ak aj vás už v minulosti uchvátili chutné umelecké diela, nechajte sa inšpirovať, očarujte jedlými kvetmi a spravte vaše kejky nielen sladké a chutné, ale aj pestré, elegantné a jedinečné.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *