Tipy na najlepšie jesenné koláče. Inšpirujte sa!
Niet pochýb, že žiarivé teplé leto už vystriedala premenlivá a rozmanitá jeseň. Chvíľu pochmúrna a sychravá, inokedy pestrá a slnečná. Obdobie čerstvého šťavnatého ovocia vystriedal čas domácich plodov, ktoré mnohí uskladňujú do svojich komôr a pivníc. Dnes vám ponúkam tipy na využitie jesenných pokladov. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte niečo nové… moje tipy na najlepšie jesenné koláče sú navyše doplnené o overené recepty známych foodblogeriek, ktoré sa tiež dostali k našim obľúbeným. Ich recepty sú lákavé, lahodné, a spolu s krásnym spracovaním určite stoja za inšpiráciu!
Jablko – poklad slovenských záhrad
Jablko ako typické slovenské a veľmi zdravé ovocie, je využiteľné na mnohé spôsoby aj pri kejkoch. Jesenné koláče z jabĺk patria u nás k najbežnejším, no jablko stále ponúka priestor na experimenty. Ktoré sú vaše obľúbené? Klasický jablčník – jablkové pité, ktorý často pripomína prázdniny u starej mamy alebo jablková štrúdľa? Či skôr novodobejší apple pie – jablkový koláč v okrúhlej forme s lineckým cestom? Môj obľúbený koláč z jabĺk je strúhaný jablkový koláč – podľa mňa akási vylepšená verzia klasického jablčníka, kde sa na vrstvu postrúhaných jabĺk rozprestrie bielkový sneh alebo pre zdravšiu verziu tvarohová plnka, a odložená časť cesta sa nakoniec postrúha na vrch. Ozajstná pochúťka.
Čo by ste však povedali na jablkové tartaletky so slaným karamelom? Unikátny tip na jesenný koláč! Nikdy vám taká kombinácia nenapadla? Foodblogerom Coolinári našťastie áno, lebo je dokonalá a neodolateľná, a navyše sa perfektne hodí k jeseni. Na ich blogu nájdete aj úplne nový recept na jablkový cheesecake.
Naopak na raňajky či desiatu do školy je výborný a rýchly jablkový chlebík alebo jablková bábovka. Aj z jednoduchej bábovky však viete vytvoriť na pohľad krásny atraktívny koláč použitím zaujímavej formy. U nás doma sa v detstve robievali na olovrant tiež jablká v župane… teplé voňavé a posypané škoricovým cukrom, hneď by som si dala. Asi najrýchlejší koláč s jablkami je sypaný jablkový koláč, pri ktorom jediné, čo vám zaberie čas je čistenie jabĺk. Ostatné suroviny už len lyžičkou vrstvíte v presnom poradí a množstve.
Obyčajná a predsa neobyčajná mrkva
Mrkva je ďalšou surovinou, ktorá sa bežne používa v slovenskej kuchyni a už niekoľko rokov aj pri pečení. Mrkvový koláč prvotne inšpirovaný Anglickom sa u nás už vcelku udomácnil a tiež patrí k lahodným jesenným pochúťkam. Za vyskúšanie určite stojí rýchly recept na mrkvový koláč od známej foodblogerky Lenivá kuchárka. Tentokrát tradičné spojenie mrkvy, orechov a škorice oživila ešte chuťou pomaranča. A výsledok? Tento jesenný koláčik je hutný, šťavnatý a naozaj famózny.
Mrkvový koláč sa dá upiecť aj vo forme muffinov, ktoré môžete vyzdobiť malými marcipánovými mrkvičkami. Takéto mrkvové muffiny sú skutočným skvostom nielen pre chuťové poháriky ale aj pre oči. Ak preferujete kusovky a máte čas sa s pečením trochu pohrať, dobrou voľbou sú aj mrkvové šatôčky, či vrtuľky.
Nakoľko je mrkva prirodzene vcelku sladká, zvykne sa spolu s jablkami alebo banánmi používať v receptoch bez cukru. Pre svoju prirodzenú sladkosť sú tieto kombinácie výborné aj na koláče pre najmenších, keďže sladkosť týchto plodov v nich nahradí použitie cukru. (Chcete zdravšie sladiť? Prečítajte si článok TOP 6 prírodných sladidiel.)
Tekvica – farebná ozdoba jesene
Ďalším skvelým objavom jesene sú tekvice rôznej chuti, odtieňov a tvarov. Hoci sa u nás často používajú na prípravu krémovej polievky, či jesennú dekoráciu, určite sa ich oplatí siahnuť po inšpiráciách na jesenné koláče z tekvíc a použiť ich aj na pečenie sladkých kejkov. Mňa ohúrili napríklad muffiny z tekvice hokkaido alebo známy americký tekvicový koláč – pumpkin pie. Ten si musím dopriať každú jeseň. Tento farebný jesenný koláč sa výborne hodí s teplým voňavým nápojom na zlepšenie nálady v sychravý deň ale aj ako koláč na Halloween.
A čo tak dopriať si v jedno jesenné víkendové ráno voňavé sladké wafle? Ale nie hocijaké, originálne wafle z tekvicového pyré, ktorých tajomstvo nám prezradila foodblogerka Lapetit. Chutné, teplé a s nádychom farby jesene, určite zlepšia náladu. Tekvicové pyré je lepšie si pripraviť vopred, nie je to však také náročné a zdĺhavé ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Následne už máte pripravenú surovinu, ktorú môžete použiť aj na ďalšie tekvicové jesenné recepty.
Všestranne využiteľná cuketa
Cuketa síce dominuje v kuchyni v lete a na jeseň pri príprave hlavných jedál, prípadne slaných koláčov, snackov a pochutín, no použiť ju aj do sladkých kejkov je jednoznačne dobrý nápad. Koláču cuketa prepožičia svoju šťavnatosť, vláčnosť, objem, a pritom nepridá žiadne kalórie navyše. Môžete vyskúšať napríklad jednoduchý cuketový chlebík z foodblogu Bezlepkáč. Ľahko ho pripravíte v lepkovej či bezlepkovej verzii. Cuketový chlebík je vcelku zdravou verziou jesenného koláča a vhodný aj na raňajky alebo desiatu.
Ak chcete mať s cuketovým koláčom zaručený úspech, vyskúšajte cuketový perník podľa foodblogu Tinkine recepty. Je to rýchly šťavnatý jesenný koláč. Málokto uhádne, že ste do neho ukryli cuketu, zato ale dostane vždy pochvalu. Odporúčam ho upiecť na veľký plech rovno z dvojitej dávky.
Vzácny potravina s názvom cvikla
Hoci cvikla (alias červená repa) patrí medzi tradičné plodiny našich záhrad, pri sladkých kejkoch sa donedávna ani nepoužívala. Možno aj vy máte vytvorenú asociáciu cvikly ako prílohy vo forme šalátu k hlavnému jedlu. Tieto časy sú však už prekonané. Cvikla sama o sebe chutí sladko a dnes sa už bežne využíva ako mimoriadne zdravá prísada do ovocných smoothies alebo džúsov, či pri pečení. A v kombinácii s čokoládou vás určite príjemne prekvapí.
Foodblog The Story of the Cake ponúka inšpiratívnych cviklových receptov hneď niekoľko. Jej šťavnatá cviklová torta mala v našej rodine veľký úspech. Svojou chuťou je jedinečná a farbou naozaj očarujúca. A čo tak inšpirovať sa a pridať cviklu do bábovky či muffinov? Podľa mňa celkom dobrý nápad.
Gaštany – luxusné plody jesene
Gaštany – plody nerozlučne späté s jeseňou, na ktoré sa aj deti veľmi tešia a užívajú si ich rôznymi spôsobmi. Podobne rozmanito sa dajú jedlé gaštany a gaštanové pyré využiť na možno trochu slávnostnejšie jesenné koláče. U nás sa bežne pečie gaštanový koláč bez múky a cukru (aj keď len bez pridaného cukru, lebo kúpené gaštanové pyré, ktoré do koláča ide, cukor obsahuje). Je bezlepkový, rýchly a s príchuťou rumu, šľahačky či čokolády majú gaštany punc luxusu. Posúďte sami.
Gaštanové pyré sa dá dobre využiť aj v nepečených receptoch. Ak vás láka vyskúšať nepečený variant jesenného dezertu, odporúčam vám inšpirácie z foodblogu Angie bakes. Do môjho receptára sa dostal napríklad nepečený gaštanový chlebík a úžasné dvojfarebné gaštanové guličky, vhodné len tak ku káve alebo aj na Vianoce. Ale pozor, treba ich spraviť viac, lebo pri jednej – dvoch sa asi nezastavíte.
vyzeraju fantasticky