Mýty a fakty o kokose… je kokos zdravý?
Hoci kokosová tyčinka Bounty patrí už od detstva medzi mojich sladkých favoritov, poslednú dobu som si kokos obľúbila ešte viac. Nielen pre jeho lahodnú chuť v koláčoch, ale keď si ním na raňajky posypem ovsenú kašu, dodáva jej čaro exotiky a noblesy. Navyše som si myslela, že používaním kokosu dožičím môjmu telu zdraviu prospešné látky, keďže bol v mojej mysli zaradený v zdravej kategórii orechy a semienka. Tak som rozšírila použitie kokosu v kuchyni aj v iných formách, napríklad ako kokosový olej, ktorý som sa mi hodil na prípravu „zdravších“ palaciniek. Moju domnienku však nabúralo, keď som si nedávno všimla plagát, na ktorom bol kokos uvedený v zozname nežiaducich potravín z hľadiska obsahu tukov a hladiny cholesterolu v tele. To ma prekvapilo. Táto informácia mi neprestávala vŕtať v hlave, rozmýšľala som, aké sú teda účinky kokosu na naše zdravie, a tak som sa rozhodla túto tému preskúmať bližšie. A toto som sa dozvedela… no poďme na to pekne po poriadku.
Rozmanité využitie kokosu
Kokosovník, ľudovo nazývaný aj kokosová palma, určite poznáte. Ak ste ho aj nemali možnosť vidieť na vlastné oči, mohli ste si ho všimnúť na gýčových obrázkoch krásnych pláží tropických oblastí, kde sa vyníma strom s často prehnutým kmeňom vysoký niekedy až 30 metrov. Práve jeho plody, respektíve semená, nazývame kokosový orech alebo jednoducho kokos.
Hoci má kokos rôznorodé využitie, v poslednej dobe sa stal celebritou predovšetkým v kozmetike a vo výžive. Už jeho samotné používanie v potravinárstve je rozmanité. Ak radi experimentujete pri pečení, možno ste už piekli nielen koláč so strúhaným kokosom, ale aj s pridaním kokosovej múky, kokosového mlieka, či osladený kokosovým cukrom.
Vedeli ste, že z kokosu sa vyrába cukor, mlieko, olej aj múka?
Zo žltých kvetov kokosovníka sa vyrába sladká šťava, ktorá môže byť ďalej spracovaná na palmové víno a kokosový cukor s jemnou karamelovou chuťou, ktorý dnes považujeme za zdravšiu formu sladidla (viac o kokosovom cukre a jeho porovnaní s trstinovým a tradičným bielym si prečítajte v článku TOP 6 prírodných sladidiel).
Vo vnútri kokosového orecha sa nachádza kokosová voda a dužina. Kokosová voda je stopercentne prírodný nápoj, ktorý dodáva telu spektrum vitamínov a minerálov. Mnohí ju využívajú ako športový nápoj po pohybovej aktivite. Z jedného mladého plodu sa dá získať priemerne okolo 500 ml kokosovej vody, z tých väčších aj takmer 1 liter. Zretím kokosových orechov sa podiel kokosovej vody zmenšuje, ale úplne nezmizne.
Z dužiny sa sušením a lisovaním získava kokosový olej, kokosové mlieko a dužina sa ďalej sa spracúva na kokosovú múku a strúhaný kokos. Strúhaný kokos a kokosová múka sa vyrábajú z nastrúhanej a vysušenej dužiny kokosového orecha. Múka je najemno pomletá a sušená pri nízkych teplotách, aby sa docielila požadovaná ľahká, akoby „múková“ konzistencia. Keďže neobsahuje lepok, je obľúbená najmä v bezlepkovej kuchyni.
Kokosové mlieko je vo väčšine obchodov dostupné v dvoch verziách – v plechovke, ktoré je veľmi husté a kalorické, a značne zriedená verzia, ktorá ako jedno z rastlinných mliek tvorí alternatívu kravského mlieka a je vhodné pre obohatenie jedálnička ľudí, ktorí trpia intoleranciou na živočíšne mlieko.
Čo vlastne kokos obsahuje?
Ak sa pýtame, či je kokos zdravý, musíme sa zamyslieť nad tým, aké látky vlastne kokosová dužina obsahuje. Hoci je kokosová dužina cenným zdrojom viacerých pre telo významných látok, najväčší podiel v kokosovej dužine majú tuky.
Kokos obsahuje priemerne 60 – 67% tuku, 20% cukrov, 8% bielkovín a 6% vody. Taktiež obsahuje vlákninu, minerály a malé množstvo vitamínov. Kokos je zdrojom niektorých významných minerálov, bohaté zastúpenie má vápnik, železo a mangán, nájdeme v ňom však aj draslík, fosfor, horčík, selén či kremík. Z vitamínov tu nájdeme najmä tie zo skupiny B, potom C, E.
Aké sú teda účinky kokosu na naše zdravie?
O vplyve kokosu na naše zdravie sa dočítate mnoho kontroverzných informácií. Najviac sa líšia v súvislosti s účinkami kokosového oleja. V súvislosti s kokosovým olejom je totiž internet viac zaplavený marketingovými článkami, než informáciami z výskumov, ktoré sa v posledných rokoch robia na tému jeho účinkov na naše zdravie. V tomto článku by som vám preto chcela ponúknuť tie aktuálnejšie, dôveryhodnejšie a vedecky podložené.
Nie je kokos ako kokos
Odlišné spracovanie jednotlivých častí kokosového orecha vplýva na vlastnosti a zloženie finálneho produktu, a teda aj jeho účinky na zdravie. Bežne známy strúhaný kokos alebo kokosová múka sa vyrábajú z čerstvej kokosovej dužiny, z ktorej bol pred tým vylisovaný kokosový olej. Sú teda akoby odtučnené, obsahujú menej tuku a viac vlákniny a bielkovín. Ich nutričná hodnota je preto vyššia, obsahujú zdraviu prospešné vitamíny a minerály. V strúhanom kokose je napríklad okolo 30% tuku, v kokosovej múke ešte menej. A tak kokos, ktorým si posypeme kašu alebo ho pridáme do koláča, sa nepovažuje za problémovú potravinu.
Myslíte si, že kokosový olej je zdravá superpotravina?
Kokosový olej je akýsi koncentrát kokosu, vyrábaný lisovaním a extrakciou. A tak sa stáva úplne inou kategóriou potraviny s úplne iným zložením. Predaj a spotreba kokosového oleja sú na vzostupe vďaka efektívnym marketingovým stratégiám. Uvádza sa, že kokosový olej ponúka rôzne výhody vrátane chudnutia, zlepšenia imunity, podpory srdcovo-cievneho systému a zlepšenia pamäte. Tiež je uvádzaný ako vynikajúci zdroj triglyceridov so stredne dlhým reťazcom (MCT). Aká je však skutočne dokázaná klinická užitočnosť konzumácie kokosového oleja? Kokosový olej nie je zďaleka taký zdravý ako moderný. Na vysvetlenie musíme zájsť trochu hlbšie do teórie…
Vplyv rôznych foriem tuku na ľudské zdravie a úmrtnosť skúmalo už mnoho výskumov. Ich výsledky jednoznačne potvrdzujú, že pre človeka nie je dôležité len množstvo tukov, ktoré skonzumuje, ale ešte dôležitejšie je to, o aký druh tuku ide a z akého zdroja pochádza. Rozlišujeme 3 druhy tukov, ktoré sa v našej strave nachádzajú najčastejšie: trans-mastné kyseliny, nasýtené tuky a nenasýtené tuky. Zjednodušene povedané, aj prvá aj druhá kategória je pre naše zdravie škodlivá. Ak sa teda pýtate, či je kokosový olej zdravý, odpoveď je, že kokosový olej obsahuje väčšinu práve týchto škodlivých nasýtených tukov.
Podľa záverov jednej zo štúdií, obmedzenie príjmu nasýtených tukov v strave a zvýšenie príjmu nenasýtených mastných kyselín, prináša veľké zdravotné výhody a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Kokosový olej obsahuje väčšinu nasýtených tukov, ich obsah je v ňom dokonca vyšší než v palmovom oleji, masle či v bravčovej masti. Hoci kokosový olej obsahuje aj niektoré živiny, vitamíny, či polyfenoly, nemožno ho označiť za zdravý a je potrebné ho konzumovať s mierou.
Účinky kokosového oleja na zdravie
Niekoľko štúdií dôsledne ukázalo, že konzumácia kokosového oleja zvyšuje „zlý“ cholesterol LDL, čo je nepriaznivé pre kardiovaskulárne zdravie. Aj keď má kokosový olej relatívne vysokú koncentráciu triglyceridov so stredne dlhým reťazcom MCT, klinické výhody komerčných MCT olejov nemožno zovšeobecniť na kokosový olej. Popularita kokosového oleja sa zdôvodňuje najmä zdravotnými účinkami určitých mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom. Avšak kyselina laurová, primárna mastná kyselina nachádzajúca sa v kokosovom oleji, sa z metabolického hľadiska správa ako mastná kyselina so stredne dlhým aj dlhým reťazcom.
V roku 2021 bola dokonca publikovaná v prestížnom odbornom časopise americkej kardiologickej spoločnosti Circulation analýza, ktorá sa venovala konkrétne téme účinkov kokosového oleja na naše zdravie. Tá zosumarizovala viacerých relevantné vedecké štúdie na túto tému. Jej závery sú, že pravidelná konzumácia kokosového tuku alebo oleja zvyšuje celkový cholesterol (a to najmä zlú formu cholesterolu – LDL cholesterol, ktorý nám škodí), a to násobne viac ako nie tropické rastlinné oleje, takže ho nemožno označiť za zdraviu prospešný.
Čo z toho všetkého pre nás o kokose vyplýva?
Tak som si aj vcelku vydýchla. Kokos je síce plod s vysokým obsahom tuku, ale má viaceré zdravotné benefity. Spracovaná kokosová dužina, kokosová voda a rastlinné kokosové mlieka sa radia ku zdraviu prospešným formám kokosového orecha, ale vylisovaný a koncentrovaný kokosový olej určite nie. Používanie kokosového oleja sa síce stalo módnym trendom, ale nakoľko nevplýva blahodarne na naše zdravie a škodí nášmu srdcu a cievam, dajte pred kokosovým olejom radšej prednosť strúhanému kokosu.
Ak sa práve nesnažíte schudnúť, kľudne si doprajte lahodný kokosový kejk. Pokiaľ však chudnete, dávajte si pozor na množstvo kokosu, ktoré konzumujete, strúhaný kokos totiž nie je diétnou potravinou, keďže obsahuje nezanedbateľné množstvo tuku a kalórií. V takom prípade si pomyslenie na kokos radšej vynahraďte len skladbou I’ve Got a Lovely Bunch of Coconuts.
A tak zatiaľ čo si ja budem naďalej s radosťou a beztrestne posypávať voňavým strúhaným kokosom moju raňajkovú kašu, či používať kokos na pečenie výborných koláčov, používanie kokosového oleja v budúcnosti radšej obmedzím.
Minútové video sumarizujúce obsah článku
Je kokos zdravý?Máte radi #kokos alebo používate #kokosovyolej? Ak ste ešte nečítali príspevok na blogu, pozrite si video sumarizujúce najzaujímavejšie fakty 😉 🥥🌴 #kejk #foodblog
Uverejnil používateľ KEJK Nedeľa 11. októbra 2020
5 thoughts on “Mýty a fakty o kokose… je kokos zdravý?”