Zdravé domáce nanuky – všetko, čo potrebujete vedieť

Zdravé domáce nanuky – všetko, čo potrebujete vedieť
Doba čítania: 6 min.

Toto leto som vyhlásila „leto nanukov“! Dôvodov je hneď niekoľko. Asi ste si všimli, že leto k nám tento rok dorazilo vo svojej plnej sile. Kvôli vysokým teplotám už aj skalní milovníci kejkov a čokolády (medzi ktorých jednoznačne patrím) vyhľadávajú skôr zmrzlinu a nanuky. Nebudeme si predsa domácnosti prihrievať pečením v rúre. Okrem toho, nanuky potešia, schladia, osviežia a spríjemnia deň. Dnes vám preto prinášam nápady na rýchle, chutné a zdravé domáce nanuky… či už máte radi ovocnú alebo smotanovú chuť, prídete si na svoje! Vyrobiť domáce nanuky je veľmi jednoduché, stačí dodržiavať zopár základných princípov. Pri výrobe nanukov sa nemusíte riadiť presnými receptami, môžete kľudne chutnať a experimentovať.

Ako vyrobiť zdravé domáce nanuky?

Najdôležitejšie je zvoliť si základ. Jogurt alebo kokosové mlieko sú výborné na krémové „smotanové“ nanuky. Ak máte radi čistú ovocnú chuť, bude základ tvoriť ovocné pyré. Aby bola chuť nanukov čo najlepšia, je dobré mať veľmi zrelé až prezreté ovocie, nakoľko to je najviac sladké. Po zmrazení hmoty je chuť menej intenzívna, preto ak preferujete sladšiu chuť, môžete ju jemne prisladiť najlepšie prírodným sladidlom ako med, javorový či agávový sirup, alternatívne cukrom. Všetky ingrediencie je potrebné do hladka rozmixovať, naliať do formičiek a už len počkať 4-8 hodín, kým zamrznú.

Domáce ovocné nanuky z troch ingrediencií

Ovocné nanuky sú svieže, krásne farebné a ich príprava je naozaj jednoduchá. Potrebujete len 2 či 3 ingrediencie – veľa ovocia, malé množstvo tekutiny a prípadne sladidlo.

Najskôr si vyberte ovocie na prípravu nanukov. Vďaka množstvu druhov ovocia, ich chutí a farieb, môžu byť vaše nanuky vždy jedinečné. Hoci u mnohých stále vyhrávajú domáce jahodové nanuky a možno aj vám ako prvé napadnú červené či ružové nanuky z bobuľového ovocia, do nanukov sa výborne hodí aj mango, ananás, kiwi, broskyňa, či melón.

V druhom kroku si vyberte tekutinu, ktorú k ovociu pridáte. Odporúčam vám použiť ovocnú šťavu, ktorá dodá nanuku ešte plnšiu ovocnú chuť, avšak je možné použiť aj vodu alebo mlieko. Stačí len všetko spolu poriadne pomixovať. Nakoniec môžete podľa chuti pridať trochu sladidla a naliať do formičiek na nanuky. Skvelým prírodným sladidlom do nanukov je aj zrelý banán. Keď ho pridáte k ovociu, môžete veľmi rýchlo a jednoducho vytvoriť zdravé nanuky pre deti, ktoré budú mať jemne sladkú chuť, a pritom budú vyrobené z čisto prírodných surovín.

Pre predstavu, na 1,5 hrnčeka čerstvého ovocia je vhodné použiť približne 1/2 hrnčeka ovocnej šťavy, a cca 2 lyžice cukru alebo prírodného sladidla. Konkrétny pomer už závisí od druhu a zrelosti ovocia. Nebojte sa experimentovať a zmiešať chute, ktoré máte radi práve vy! Zaujímavá kombinácia je napríklad kiwi alebo mango s pomarančovou šťavou, či ananás zjemnený jablkovou šťavou.

Rýchle mangové nanuky – recept

Suroviny: 1,5 hrnčeka manga, 1/2 hrnčeka pomarančovej šťavy, 1 lyžica medu

Postup: všetky ingrediencie zmixujte do hladka, nalejte do formičiek a nechajte zamraziť aspoň 4 hodiny

Domáce „smotanové“ nanuky

Hoci štatisticky sú stále obľúbenejšie ovocné nanuky, podľa mňa sú smotanové nanuky návykové samé o sebe. Krémová zmrzlina na paličke… kto by ju nemal rád? Táto verzia je pre mňa výbornou letnou náhradou za sladký kejk. A pokiaľ chcete, aby bol takýto domáci nanuk stále zdravý, existuje niekoľko základov, ktoré môžeme použiť.

Na prípravu domácich nanukov krémovej konzistencie je vynikajúci hustý grécky jogurt. Má nižší obsah vody ako iný biely jogurt, čo znamená, že sa v nanuku po zmrznutí vytvorí menej vodných kryštálov (plus, má vysoký obsah proteínov). Ďalším skvelým základom na výrobu krémových nanukov je kokosové mlieko z plechovky. Výsledkom je potom jemná textúra v ústach (aj keď má vyšší obsah tuku ako grécky jogurt, je však dobrou voľbou pri alergii na laktózu či kravskú bielkovinu). Použiť sa dá napríklad aj vyšľahaná šľahačka. Nech už si vyberiete akýkoľvek základ, mali by ste ho trochu osladiť napríklad medom, agávovým alebo javorovým sirupom, a na záver ho zmiešať s ovocím alebo vašou inou obľúbenou príchuťou nanuku.

Krémový základ môžete samozrejme skombinovať s ovocným pyré. K niektorým druhom ovocia, napríklad obľúbeným jahodám, čučoriedkam alebo višniam, sa táto krémová chuť veľmi hodí. Efektný je aj nanuk z jogurtu s kúskami granátového jablka, kokosu a čokolády, alebo kombinácia kokosového mlieka so šťavou z citróna či limetky. Ak do krémového základu pridáte vanilku, či vanilkovú esenciu, vytvoríte zase domáci vanilkový nanuk, ktorý môžete použiť ako základ pre kreatívne kombinácie, napríklad s pridaním orieškov, sušienok Oreo alebo čokoládových čipsov.

Krémové jahodové nanukyrecept

Suroviny: 1 hrnček čerstvých jahôd, 2 zrelé banány, 1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu (môžete zameniť za vanilkový alebo jahodový jogurt), voliteľné – 2 lyžice medu

Postup: všetky ingrediencie zmixujte do hladka, nalejte do formičiek a nechajte zamraziť aspoň 4 hodiny

Domáce nanuky pre náročnejších

Ak sa vám chce s nanukmi trochu pohrať, môžete si pripraviť niekoľko ovocných pyré – rôznych farieb a z rôzneho ovocia. Ak ho budete nalievať do formičiek postupne a po každom z nich dáte formičky na 20-30 minút do mrazničky, vzniknú vám krásne dúhové zdravé ovocné nanuky. Paličku však nezabudnite vložiť do formičky už na začiatku.

Pre dokonalý efekt si môžete nanuky taktiež špeciálne ozdobiť. Napríklad si pred ich podávaním roztopte vo vodnom kúpeli tmavú či bielu čokoládu s trochou masla alebo kokosového oleja. Zmrznuté nanuky ňou môžete pofŕkať alebo obaliť, a na záver aj posypať nasekanými orieškami alebo lyofilizovaným ovocím. Na zmrznutých nanukoch čokoláda okamžite stvrdne.

Exotické smotanové nanuky – recept

Suroviny: 2 hrnčeky gréckeho jogurtu, 1/2 hrnčeka dužiny granátového jablka, 1/4 hrnčeka čokoládových čipsov, 2 lyžice strúhaného kokosu, 1 lyžica cukru

Postup: zmixujte polovicu granátového jablka a čokolády s jogurtom, cukrom a kokosom, zvyšnú časť granátového jablka a čokolády len zľahla vmiešajte do zmesi, nalejte do formičiek a nechajte zamraziť

Ak chcem vyrobiť zdravý domáci nanuk, môžem ho vyrobiť úplne bez cukru?

Hoci cukor pomáha k tomu, aby bol nanuk mäkký a nie ako kocka ľadu, tento efekt môžete zabezpečiť aj použitím ovocného pyré zo zrelého ovocia, ktoré má prírodné cukry a vlákninu, čo prispeje k tomu, aby boli nanuky mäkké. Vhodným prírodným sladidlom je aj zrelý banán. Vďaka nemu si môžete pripraviť zdravé domáce nanuky pre deti alebo si dopriať mlsanie bez výčitiek. Vhodný základ pre mäkkšiu textúru nanuku je aj plnotučné kokosové mlieko alebo grécky jogurt, pri ich použití je však už chutnejšie zmes prisladiť.

Niekoľko tipov na záver

Zmes na nanuk pri zamrznutí prirodzene mierne zväčší objem, takže po naliatí zmesi do formičiek, ponechajte na vrchu trochu miesta. Taktiež vám odporúčam vkladať do formičiek paličky až po cca polhodine. Nanuková zmes tak už bude mierne primrznutá a hustejšia, vďaka čomu paličky ostanú stáť rovno a na svojom mieste.

Dnes sú už dostupné nanukové formičky rôznych druhov, tvarov a veľkostí. Ak vás láka vyskúšať vyrobiť si zdravý domáci nanuk, ale nemáte nanukové formičky, nezúfajte. Nanuky môžete vyrábať aj v kelímkoch od jogurtu, vo formách na muffiny, či na ľad alebo v sklenených pohároch.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *